« terug naar vorige pagina

LSP

Als u naar de huisartsenpost gaat, kan de dienstdoende arts niet automatisch uw gegevens inzien. Denk hierbij aan belangrijke informatie over uw medicatie of voorgeschiedenis.

Landelijk schakelpunt (LSP)
Via het LSP kan worden geregeld dat er een snelle en betrouwbare elektronische uitwisseling van medische gegevens plaats vindt. Zorgverleners, zoals een huisarts of apotheek, kunnen hun computersysteem uitsluiten op het beveiligde netwerk van het LSP.

Toestemming
Om uw dossier open te stellen voor inzage via het LSP moet u eerst toestemming geven. Als u toestemming geeft kan de dienstdoende huisarts en doktersassistente op de huisartsenpost uw voorgeschiedenis en medicatiegebruik zien. De dienstapotheek heeft alleen inzage in uw medicatiegebruik en beperkte laboratoriumuitslagen. Dat is uiteraard van belang bij het veilig voorschrijven van medicatie.

Direct online regelen of via uw huisarts
U kunt dit met de assistente of huisarts bespreken. Zij zorgen dan dat de toestemming genoteerd wordt.
U kunt dit ook online regelen:

Toestemming geven

 

–  Aanvullende info m.b.t. Corona-crisis –

Toegang tot uw medische gegevens door huisartsenpost tijdens Corona-crisis

Tijdens de coronacrisis kan het gebeuren dat u buiten onze openingstijden een huisarts nodig heeft. Dan komt u bij de huisartsenpost. Of u wordt naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gestuurd. De artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp willen u snel kunnen helpen. Het is daarom belangrijk dat zij kunnen kijken naar de medische gegevens die uw huisarts van u bijhoudt.

Misschien heeft u ons al laten weten dat de huisartsenpost uw medische gegevens mag bekijken. Maar ruim de helft van de Nederlanders heeft daar nog geen keuze over gemaakt. Tijdens de coronacrisis mogen tijdelijk de medische gegevens van deze patiënten ook worden bekeken door de artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp. Uw gegevens mogen alleen worden bekeken als u contact heeft met de huisartsenpost of spoedeisende hulp. En u daar op dat moment toestemming voor geeft.

Heeft u eerder aangegeven dat u geen toestemming geeft? Dan verandert er niets. Uw medische gegevens zijn nooit te bekijken, ook niet tijdens de coronacrisis.

Persoonlijke keuze vastleggen

Wilt u alsnog een keuze maken of uw gegevens wel of niet mogen worden bekeken op de huisartsenpost? U kunt dit op drie verschillende manieren doen.

Meer informatie

U vindt meer informatie over de tijdelijke maatregel op de website volgjezorg.nl/corona-opt.

Op volgjezorg.nl kunt u ook zien wie uw medische gegevens heeft bekeken en/of uw keuze voor het beschikbaar stellen van de gegevens van de huisarts aan de huisartsenpost aanpassen of doorgeven.